Motorrijbewijs – ‘Farang mai roe’ - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van André, Suzanne, Lotte en Mirthe Es - WaarBenJij.nu Motorrijbewijs – ‘Farang mai roe’ - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van André, Suzanne, Lotte en Mirthe Es - WaarBenJij.nu

Motorrijbewijs – ‘Farang mai roe’

Door: familievanes

Blijf op de hoogte en volg André, Suzanne, Lotte en Mirthe

21 Juni 2011 | Thailand, Bangkok

Ik (Andre) heb mijn motorrijbewijs gehaald in Thailand! Leuk om zo’n rijbewijs te hebben en een geweldige ervaring om het te halen.

Ten eerste moest ik een theoretische test doen. Voorgesteld werd om 2 uur naar een Thaise instructie DVD te gaan kijken. Dat heb ik vriendelijk, doch dringend, gevraagd over te slaan, denkend dat de regels in Thailand wel op die van Nederland zouden lijken. Dus ik meteen de test in. 30 MC-vragen! En ja hoor, gezakt; 8 fouten! Ik weet natuurlijk niet dat je in Thailand op een brug niet mag inhalen. Dan maar even de foute antwoorden checken … en vragen of ik het nog een keer mag proberen. Eigenlijk niet! … Maar, ‘Farang mai roe’ (‘Buitenlanders begrijpen het niet’), dat is 1 van die mooie dingen in Thailand, als buitenlander heb je privileges, zeker na een glimlach. Dus ik nog een keer op. Na 10 minuten klaar … en ja hoor, geslaagd; slechts 1 fout. … Op naar de praktijk!

Nou weet ik wat een brommer is, maar een motor … ik heb nog nooit met zo’n ding gereden. Gelukkig kon ik een automatisch geschakelde motorscooter huren (THB 15, ongeveer EUR 0.40). Helm uitzoeken. Maar in Thailand hebben ze natuurlijk geen formaat ‘reus’. Geen helm paste, dan maar een op mijn hoofd i.p.v. over mijn hoofd; bandje kon niet vast, maar dat boeit niet! Rijden maar.

Eerst over een lijn, geen probleem. Toen slalommen, ook gelukt, zonder met mijn voeten de grond te raken. Tenslotte het moeilijkste, een verkeerpleintje, zoals je in Nederland kent van de speeltuinen, waar je met een skelter rijdt. Ik kreeg een instructie (ook omdat de ambtenaar niet meer Engels kent, en ik geen Thais natuurlijk): volg de pijlen. Dat lukte aardig, slechts een keer de weg kwijt. Maar toen ik rond was: Gezakt, … want ik had de richtingaanwijzer niet gebruikt. … Dus! … ‘Farang mai roe’ + smile … nou vooruit dan, nog een keer. De tweede keer ging natuurlijk subliem en met richtingaanwijzer, dus … ‘Gefeliciteerd! U hebt uw rijbewijs! Veel plezier ermee!’

Na het afrekenen van THB 150 (EUR 3.60, echt waar!) kreeg ik het roze kaartje (wat hier blauw is) direct mee. Daar kan het CBR in Nederland dan weer wat van leren!

Voor degene die zich nu echt zorgen gaan maken. Ik ga in Nederland nog een paar lesjes nemen hoor. Ik weet dat ik nog wel wat te leren heb, maar goed, het CBR examen mag ik overslaan. … Let op: toeristen kunnen in Thailand geen rijbewijs halen.

Groeten André

• 17 Juli 2011 - 10:00

Robertjan:

... als ik dit zo hoor stap ik voorlopig nog ff niet achterop!!
    Mooi verhaal!
    Robertjan

• 18 Juli 2011 - 15:44

Bea:

Ik heb het gelezen, gefelixiteerd Andre met je motorrijbewijs.

• 20 Juli 2011 - 12:36

FBDJV:

Mmmm, waarschuw toch maar even als je gaat rijden in Nederland!

Gefeliciteerd hoor! dat is nog eens een leuk bedrag voor een rijbewijs, kunnen ze hier inderdaad wat van leren (de service bedoel ik dan)

• 01 Augustus 2011 - 11:45

Remco:

Nou nou ik lees het net maar ik zit nog even liever naast je in een R8 als achterop haha. Intussen al alleen op de motor gereden?

groeten uit het zonnige nederland

• 10 Juli 2015 - 04:09

Martyn:

Waar precies heb je het rijbewijs gehaald?